Zugravul, ipsosar, tapetar, vopsitor este muncitorul în construcţii, a cărui activitate se compune din realizarea finisajelor. Lucrările de finisaj prin care se aplică pe suprafaţa elementelor de construcţie un strat subţire dintr-o suspensie de pigmenţi în apă se numesc zugrăveli. Dacă stratul este alcătuit dintr-o suspensie de pigmenţi în ulei sau emulsii de liant în apă, lucrările de finisaj se numesc vopsitorii.
Finisarea suprafeţelor se poate face prin tapetare. Aceste lucrări se execută în scopul protejării hidrofuge, ignifuge şi anticorozive a suportului pe care se execută. De asemenea, executarea zugrăvelilor, tapetărilor şi vopsitoriilor se face în scopul menţinerii suportului în condiţii de igienă şi pentru a crea un aspect decorativ
Zidarul, pietrar, tencuitor execută elemente de construcţii (pereţi portanţi, ne portanţi, de compartimentare, stâlpi, arce, bolţi, cupole, canale, cămine, etc.) din zidării de complexităţi diferite folosind pietre naturale sau artificiale confecţionate din materiale arse (cărămizi, blocuri ceramice etc.) sau nearse (formate din amestecul unuia sau a mai multor materiale de bază cu un liant) sub formă de monolit sau de blocuri, prin aşezarea lor în rânduri orizontale şi îmbinarea lor după anumite reguli, folosind un liant (mortar) pentru legarea acestora, verifică şi corectează defectele de execuţie.
Zidarul, pietrar, tencuitor pregăteşte sculele, dispozitivele şi utilajele pentru lucru, prepară mortarele pentru zidării şi tencuieli. De asemenea, zidarul, pietrar, tencuitor, pregăteşte suprafeţele elementelor de construcţii din zidărie de cărămidă sau beton, în vederea tencuirii ( verifică abaterile, curăţă, trasează, umezeşte suprafeţele etc.) şi execută tencuirea elementelor de construcţii prin aplicarea succesivă a mai multor straturi de mortar cu caracteristici fizice şi tehnice specifice care să asigure calitatea necesară, o protecţie bună şi un finisaj corespunzător scopului pentru care această lucrare se realizează.
Zidarul, pietrar, tencuitor execută de obicei construcţii şi elemente de construcţii noi dar posedă şi competenţele necesare pentru a interveni la construcţiile vechi, fie pentru demolarea lor în cazul când nu se mai pot folosi fără risc, fie pentru reabilitarea, modernizarea şi aducerea lor la o stare de funcţionare bună, prin lucrări de reparaţii la zidării şi tencuieli. El este capabil să evalueze calitatea şi eficienţa lucrării din punct de vedere tehnic şi economic.
Tâmplarul produce, decorează şi repară mobilă şi alte produse din lemn: îmbină, presează, încleiază, ajustează şi finisează; produce şi repară obiecte din lemn de diverse dimensiuni. În vederea realizării acestor scopuri trebuie să aibă noţiuni pentru a interpreta desenul tehnic, trebuie să ştie să croiască materialul lemnos, să asambleze elementele şi subansamblele precum şi să ştie să asambleze elementele masive. De asemenea trebuie să ştie să finiseze ansamblele şi subansamblele precum şi să pregătească materialul lemnos.
În principiu, tâmplarul manual efectuează următoarele activităţi:
Rigipsarii executa diferite lucrări pentru asigurarea izolării termice si acustice in construcţii prin fixarea, lipirea, izolarea cu diferite materiale (placi din ghips-carton, vata minerala, beton celular, materiale plastice, placi fibrolemnoase etc.) a pereţilor, planşeelor, traseelor, conductelor.
La montarea sistemelor din ghips-carton, montatorul executa următoarele operaţii, care implică
responsabilitate şi deprinderi practice:
Mesterul Casei ofera servicii universale de reparatii usoare si diverse mici ajustari cum ar fi: revopsit sau refinisare diferite obiecte sau suprafete (usi, ferestre sau orice altceva ce necesita vopsire), furniruit, aplicare folie autocolanta pe usi geamuri etc., schimbat feronerie sau orice fel de reparatii care apar intr-o locuinta.
Parchetarul este muncitorul din construcţii-montaj a cărui activitate se compune din montarea pardoselilor din lemn (duşumele din scândură, parchet de diferite esenţe: fag, stejar, foi de parchet laminat. Parchetarul monteaza, rascheteaza, chituieste, lacuieste, reconditioneaza toate tipurile de parchet: masiv (stejar, fag, cires, nuc, frasin, salcam), laminat, stratificat, exotic (bambus, merbau, teck).
Cine sunt şi cu ce se ocupă?
Maistrul mozaicar execută mozaicuri ca parte a decoraţiunilor interioare şi exterioare ale unei clădiri.
Care sunt îndatoririle postului?
Obligaţiile includ: sa asambleze artistic mozaicurile executate din piatră naturală sau sticlă smălţuită ca parte din arhitectura clădirilor şi a interiorului. Să prepare singur materialul, să-l taie şi să facă alte ajustări în funcţie de formele dorite. Să restaureze mozaicuri cu valoare istorică.
Unde se desfăşoară activitatea şi în ce condiţii?
Atât în interiorul cât şi în exteriorul clădirilor. Unele lucrări se pot executa şi la înalţimi mari.
Ce instrumente / echipamente folosesc?
Unelte pentru munca manuală de fineţe.
Lăcătuşul în construcţii trebuie să ştie traseze, debiteze, găurească, polizeze, îndoaie, roluiască, calibreze, sudeze, şlefuiască, etc. elemente metalice astfel încât să obţină ansamble şi subansamble metalice, să realizeze construcţii metalice felurite cu ajutorul ansamblelor, subansamblelor şi altor materiale şi elemente simple, să monteze şi să demonteze diverse construcţii metalice, să întreţină şi să repare construcţii metalice, să efectueze lucrări de cofrare şi de decofrare a elementelor de construcţie din beton.
Principalele funcţii îndeplinite sunt următoarele:
Instalatorul trebuie să ştie să măsoare, să taie, să pozeze, fixeze şi să îmbine conducte, să monteze utilaje, accesorii, să înlocuiască, să repare piese, materiale, conducte, să verifice îmbinări şi racorduri, să întreţină reţelele de alimentare cu apă şi canalizare, să diagnosticheze şi să remedieze defecţiunile constatate la toate tipurile de reţele, utilaje şi accesorii. Activitatea instalatorului se desfasoara în spaţii deschise, dar şi în interiorul căminelor.
Principalele funcţii îndeplinite de un instalator sunt următoarele:
Grădinarul este o persoană pasionată, calificată şi cu experienţă, care amenajează şi întreţine grădini. Grădinarul se ocupă de toate operaţiunile necesare într-o grădina. În funcţie de condiţiile existente (calitatea pământului, expunerea la soare, suprafaţa disponibilă) şi de bugetul alocat amenajării spaţiului verde, grădinarul vă poate propune un proiect de amenajare care să ţina cont de toţi factorii doriţi de proprietarul terenului.
Grădinarul asigură amenajarea grădinii cât şi îngrijirea (la cerere) periodică ulterioară. Întreţinerea ulterioară este la fel de importantă ca amenajarea. Tratamentele, îngrăşămintele, stropirile, fasonarea (tăierea) plantelor, gazonului, arbuştilor şi pomilor, făcute la timp, menţin grădina frumoasă, îngrijită şi în viaţă pe toată perioada sezonului cald.
Sfatul şi experienţa unui grădinar vă poate ajuta în amenajarea unei grădini de calitate, consultanţa oferită fiind cel puţin bine venita!
Practicanţii unei astfel de meserii realizează o serie de activităţi în construcţii, respectiv construiesc structuri şi efectuează lucrări ce ţin de beton armat.
Competentele unui fierar:
Faianţarul este un meseriaş care lucrează în construcţii şi care se ocupă cu montarea plăcilor ceramice: gresie, faianţa, marmură, granit etc.
Competenţele specifice a unui faiantar:
Un electrician este un profesionist pregătit pentru domeniul instalaţiilor şi utilajelor electrice. El devine competent prin pregătire profesională pentru construcţia, instalarea, întreţinerea, modificarea şi repararea acestora fie că ele există în interiorul clădirilor sau sunt în exterior. În activitatea de electrician, trebuiesc respectate o serie de norme tehnice specifice, de standarde. Asta este verificat de factori autorizaţi competenţi. Electricienii pot să lucreze pentru a monta în faza iniţială un sistem electric, o instalaţie electrică, sau ulterior pentru întreţinerea (mentenanţa) acestora.
Electricienii trebuie să dispune de capacităţi profesionale care să le faciliteze:
Dulgherul este un meseriaş care lucrează în construcţii şi care execută lemnăria unei case, a unei clădiri sau diverse alte construcţii şi elemente de construcţie din lemn.
În principal, dulgherul execută două mari categorii de lucrări: